|
Gagel
en het Gagelbier,
een Kempens volmoutbier
De
“Gageleer” is een goudblond volmoutbier van hoge gisting
met de kenmerkende smaak van Gagel met vooral een fruitige toets.
Het biobier is een creatie van Louis Meulders, geboren te Merksplas
in 1943 en iemand die al vele jaren gepassioneerd is door alles wat
met bier te maken heeft.
De Gagel (generische naam myrica gale) is een lage, tweehuizige struik
van matig vochtige tot zeer natte, zure, venige grond. Dit gewas maakte
tot de vroege middeleeuwen deel uit van het gruit of gruut, een plantenmengeling
waarmee het bier werd gearomatiseerd vóór het gebruik
van de hop vanuit Beieren algemeen ingang vond in de brouwerswereld.
De Gagel bloeit eind maart – half april en komt daarna pas in
blad. Deze plant met zijn opvallende geur bevat een aromatische olie
die zich bevindt in de harsklieren van de bladeren. Deze oliën
zijn licht toxisch en roesverwekkend. De struik werd zowel beschouwd
als een medicinale als een toverplant en werd bijvoorbeeld bij kiespijn
toegepast. Door zijn sterk aroma heeft deze plant ook een insectenwerende
eigenschap. Vandaar de volkse benaming “vlooienhout”.
Gagel werd immers bijgevoegd in de strozak om het ongedierte uit bed
te houden.
Bij mannelijke struiken verschijnen de katjes al in de zomer voor
de bloei in de oksels van de bovenste bladeren van een tak. De dof
grijsgroene bladeren die de hele zomer aspect bepalend waren in het
gagelrietmoeras vallen in de herfst af. In de winter blijven enkel
de glanzend donkerbruine takken met daarop de katjes in een twee-rijige
tros. In het vroege voorjaar komt de meesterschilder te voorschijn
en gooien de nu bloeiende mannelijke katjes oranje-roestbruine overvloed
in het landschap. Wie goed zoekt kan hier en daar een vrouwelijke
plant vinden met onopvallende bourgognerode bloemen.
Deze kleurenweelde was bij openluchtschilders uit het hele land bekend
en ze kwamen naar de Kempen om hun talent aan deze natuur te toetsen.
Ook nu nog weten de landschapsschilders waar ze moeten zijn. In de
late zomer vallen de zeldzame vrouwelijke planten beter op want dan
zijn ze met donkergroene vruchten beladen. Bij het rijpen kleuren
deze geelachtig. Ook zij zijn net als de onderkant van de bladeren
voorzien van goudgele oliehoudende klieren.
Gagel staat het liefst met zijn voeten in het water. De struik is
zeldzaam geworden, natuurbescherming is nodig. In de Middeleeuwen
was de plant bekend als Brabantse Myrthe en die naam leeft nu nog
voort in het Duits, tot zelfs het Spaans, waar de enige naam voor
de plant nog steeds Mirto de Brabante is.
Gageleer wordt sinds 1996 gebrouwen door 'de Proefbrouwerij' in Lochristi
ten voordele van Natuurpunt. De opbrengst wordt gebruikt voor het
onderhoud en de aankoop van natuurgebieden. In 2003 werd Gageleer
gecertificeerd als biologisch bier.
|
|
laatste
nieuws :
contact Ann Deltour:
- gsm : +32 475 390 578
|
Aan de ingang
van ons
GAGEL-complex hebben wij
recentelijk een Gagelboompje
geplant. Net als onze woningen wordt
ook dit plantje uiterst verzorgd.
|